Dagonis® to wielofunkcyjny fungicyd o bardzo krótkich okresach karencji, będący odpowiedzią na oczekiwania producentów warzyw i owoców w zakresie skutecznej ochrony przed najgroźniejszymi chorobami grzybowymi upraw.
Dzięki synergii działania najnowszej, innowacyjnej substancji czynnej Xemium® i difenokonazolu, Dagonis® ułatwi Ci pracę i zapewni większy plon oraz zysk.
Zalety produktu
- Skuteczny – specjalista w zwalczaniu mączniaka prawdziwego i alternariozy
- Pewny – długotrwałe działanie i odporność na zmywanie
- Mobilny – łatwe pobieranie i ochrona nowych przyrostów
Uniwersalne i skuteczne rozwiązanie
Dagonis® zapewni Ci bardzo dużą elastyczność i znacząco ułatwi pracę i zarządzanie Twoim gospodarstwem. Jest to bowiem uniwersalny produkt zarejestrowany w kluczowych uprawach. Wśród zarejestrowanych gatunków roślin są: pomidor, ogórek, cukinia, melon, dynia, bakłażan, papryka, groch zwyczajny, marchew, pietruszka korzeniowa, warzywa korzeniowe i bulwiaste, sałata, cykoria, endywia, roszponka, rukola, por, cebula szczypiorowa, brokuł, kalafior, kapusta głowiasta, brukselka oraz truskawka.

Synergia dwóch substancji czynnych
Dagonis® zawiera dwie silne substancje czynne – Xemium® i difenokonzol. Skutecznie zwalczają one mączniaka prawdziwego, alternariozę, zgniliznę twardzikową i inne choroby w uprawie warzyw i truskawki. Dzięki tak wielofunkcyjnemu rozwiązaniu producenci zyskują teraz pewne i elastyczne narzędzie do stosowania w programach ochrony.

Dwupostaciowa, mobilna natura Xemium®
Substancja czynna Xemium® posiada niezwykłą zdolność dopasowywania swojej struktury molekularnej. Tak, aby w zależności od środowiska, w którym przebywa, wykazywać większą rozpuszczalność w wodzie lub w tłuszczach. Ta specyficzna metamorfoza, zwana „efektem kameleona”, pozwala dotrzeć Xemium® do dehydrogenazy bursztynianowej szybciej i skuteczniej niż porównywalne substancje czynne.
Po wyschnięciu na roślinie warstwy cieczy roboczej zawierającej Dagonis® część cząsteczek tworzy na powierzchni liścia gwiaździste kryształki substancji czynnej Xemium®, które zagnieżdżają się trwale w warstwie woskowej. Rosa lub deszcz stopniowo aktywuje małe porcje substancji czynnej z tych krystalicznych zasobów. Dzięki temu jest ona wciąż uwalniana i przemieszczana do wnętrza liścia, co zapewnia jego ciągłą i niespotykanie długotrwałą ochronę. Jest ona aż do 4 tygodni dłuższa w porównaniu do standardów rynkowych.

Ponieważ Xemium® cechuje się unikalną mobilnością, jest szybko przemieszczana do innych części rośliny, zapewniając jej, a także nowym przyrostom, bardzo dobrą ochronę. Obok optymalnego wchłaniania substancji czynnej i opisanej mobilności, molekuła Xemium® jest bardzo ruchliwa także w strukturze patogenów. Jest to kluczem do optymalnego i kompleksowego działania grzybobójczego.
Uprawa | Okres karencji |
---|---|
pomidor, ogórek, cukinia, melon, dynia, bakłażan, papryka | •• (3 dni) |
groch zwyczajny, marchew, pietruszka korzeniowa, seler korzeniowy, burak ćwikłowy, rzodkiewka, pasternak i bulwiaste | ••• (7 dni) |
kapusta głowiasta, kalafior, brokuł, brukselka, por, sałata, endywia, roszponka, rukola, cebula szczypiorowa | •••• (14 dni) |
cykoria | ••••• (21 dni) |
truskawka | • (1 dzień) |

Produkcja warzyw i owoców – kompleksowa i wymagająca praca
Uprawa warzyw i truskawki oznacza prowadzenie kompleksowego biznesu, który wymaga sprostania wielu wyzwaniom:
- presji ze strony chorób,
- zmiennej pogodzie,
- wymaganiom sklepów i konsumentów,
- wielu regulacjom i obostrzeniom.
Profesjonalni producenci warzyw i truskawki stają dziś przed trudną rzeczywistością, w której muszą podejmować wiele dalekosiężnych decyzji. Obejmują one znalezienie najlepszych sposobów inwestowania w celu zapewnienia rentowności gospodarstwa i dalszego jego rozwoju. Mimo że mają oni bardzo wiele praco- i czasochłonnych zadań, producenci wciąż muszą znaleźć czas na wnikliwą analizę informacji o stosowanym środku ochrony roślin, dokonanie przeglądu doświadczeń z jego udziałem i optymalizację wysiłków w zakresie ochrony upraw. A stosowanie środków ochrony roślin jest zwykle niezbędne w celu spełnienia standardów jakości stawianych przez odbiorców.
Aby zaspokoić wymagania producentów warzyw i owoców, nowoczesny fungicyd powinien mieć następujące cechy:
- szeroki zakres etykiety i szerokie spektrum stosowania (jeden produkt dla wielu upraw),
- wysoka skuteczność i innowacyjne funkcjonalności,
- krótki okres karencji i brak pozostałości,
- dopasowanie do programów IPM i bezpieczeństwo dla owadów pożytecznych,
- łatwość użycia (dawka, mieszalność),
- różne przydatne rozmiary opakowań: 0,5l, 1l, 5 l.
Fungicyd Dagonis® doskonale wpisuje się w powyższe oczekiwania.
Ogólne
Nazwa | Dagonis® |
---|---|
Formulacja | Koncentrat zawiesinowy do rozcieńczania wodą |
Substancja biologicznie czynna: | 50.0 g/l difenokonazol, 75.0 g/l fluksapyroksad |